- Πιάνο
Δημήτρης Βεντουράκης
Ο Δημήτρης Βεντουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και δουλεύει πάνω στο μουσικό performance και την μουσική διδασκαλία.
Με κύριο όργανο το πιάνο, ασχολείται με τον αυτοσχεδιασμό και την σύνθεση εξερευνώντας μονίμως τρόπους να συνδυαστούν οι δύο προσεγγίσεις και αξιοποιεί την μουσική ως ένα είδος γλώσσας που λειτουργεί σαν εργαλείο εξιστόρησης.
Ξεκινά την σχέση του με το πιάνο σε ηλικία 5 ετών στο ωδείο Athenaeum με την Μαριάννα Αϊβάζοβα και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο κλασικό πιάνο με την Σοφία Ροσμαράκη το 2015. Παράλληλα σπουδάζει θεωρητικά δυτικής μουσικής με τον Δημήτρη Λιωνή λαμβάνοντας πτυχία σε Ειδικό Αρμονίας (2011), Αντίστιξη (2014) και Φούγκα (2016) και το 2017 γίνεται πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικολογίας Αθηνών του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην Εθνομουσικολογία και την Ανθρωπολογία της μουσικής.
Το 2011 ξεκινάει η σχέση του με την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό στο αντίστοιχο τμήμα του Athenaum με τον Σύλβιο Σύρρο και τον Σπύρο Μάνεση από όπου λαμβάνει και το δίπλωμά του στις τζαζ σπουδές το 2018.
Το ενδιαφέρον του στην διδασκαλία, τα παιδαγωγικά και το performance/καλλιτεχνική δημιουργία οδηγεί σε περαιτέρω εκπαίδευση και έρευνα, με μαθήματα τεχνικής Αλεξάντερ με την Μυρτώ Αρεταίου για 4 χρόνια, παρακολούθηση σεμιναρίων ενεργών και σημαντικών μουσικών/παιδαγωγών (Lee Konitz, Δήμος Δημητριάδης, Dmitri Bashkirov, Αλέξανδρος Καλογεράς, Θεόδωρος Αντωνίου, Παναγιώτης Αδάμ, Γιώργος Μουλουδάκης κ.α.), αλλά και τη δημιουργία παιδαγωγικής ομάδας με στόχο την περαιτέρω εντρύφηση σε σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας και εν τέλει την ίδρυση της ΑΜΚΕ της Athens Arts Collective, η οποία εστιάζει σε ανάπτυξη περιβαλλόντων κατάλληλων για καλλιτεχνική δημιουργία, διδασκαλία και έρευνα.
Ως μουσικός έχει υπάρξει μέρος σχημάτων τζαζ, αυτοσχεδιαστικής, πειραματικής και ροκ μουσικής (Ramdat, How Deep How High, Les Quientétes, Αυτοσχεδιαστικό Τρίο Το) και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Gustaf Hielm, Γιάννης Αράπης, Σωκράτης Τσεντόγλου, Βαγγέλης Δήμος, Αρίωνας Γυφτάκης, Gabrielle Millozi, Vilhelm Bromander, Αναστάσης Γούλιαρης, Παρασκευάς Κίτσος, Δήμητρα Κουστερίδου, Θοδωρής Οικονόμου, Ανδρέας Λεβισιανός, Άννα Παγκάλου, Σαβίνα Γιαννάτου, Θεόδωρος Αντωνίου. Γιάννης Ηλιάκης, Μαρία Κριτσωτάκη με πολυάριθμες εμφανίσεις σε χώρους όπως Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Fylkingen (Στοκχόλμη), γκαλερί MISC, Domus Festival (Νάξος), Chimeres Space, Zoo, Ov/Off, Κελάρι Athenaeum, Spiti Art Bar, KET μεταξύ άλλων και διατηρεί και σόλο παρουσία ως Vedour. Επίσης έχει συμμετάσχει ως μουσικός επί σκηνής στις θεατρικές παραγωγές ‘Η τριλογία των Αδερφών Λήμαν’ (2021-22, Θέατρο του Νέου Κόσμου) και ‘Τα Φώτα της Πόλης, του Τσάρλι Τσάπλιν’ (2023-2024, Εθνικό Θέατρο).
Αυτή τη περίοδο είναι ενεργός με τα σχήματα 42 Years Day 42 Years Night (free improv), Giannis Arapis Trio (modal&free jazz), Mammock (noise rock), 33Lovers (indie pop/rock) και Εκτος των Τοιχών (psychedelic rock/pop) και δουλεύει πάνω στο νέο του σόλο πρότζεκτ.
Δισκογραφία:
• Ramdat - Chimeres (2019)
• Αυτοσχεδιαστικό Τρίο, Το - Hadn’t Thought About This (2020)
• Vedour - Nothin’ Nice (2020)
• Ramdat - FrimFall (2021)
• Vedour - INhale-exhalE (2021)
• Vedour - Horizon Untrue (2021)
• How Deep How High - A Constant State Of Conversation (2022)
• How Deep How High - Clutch The Crisis With Paint (2023)
• Ramdat - Maat Mons (2023)
• Nicky Kokkoli - Project Nascence (2024)