7 βήματα που θα βελτιώσουν τις αυτοσχεδιαστικές σας ικανότητές στο τραγούδι

Friday, September 3, 2021 - 15:45

7 βήματα που θα βελτιώσουν τις αυτοσχεδιαστικές σας ικανότητές στο τραγούδι

Μάθε πως να αυτοσχεδιάζεις σε jazz ρεπερτόριο μέσω της μίμησης, του transcription/μουσικής μεταγραφής και της ανάλυσης των αυτοσχεδιασμών των μεγάλων θρύλων της Jazz.

 
Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της jazz μουσικής είναι ο αυτοσχεδιασμός. Οι τραγουδιστές της jazz στις μέρες μας γίνονται όλο και περισσότερο "παίκτες της ομάδας" συμμετέχοντας στους οργανικούς αυτοσχεδιασμούς.
Καθώς τα σαξόφωνα και οι τρομπέτες λάμπουν στα solo τους έτσι και οι τραγουδιστές μπορούν να μάθουν πώς να το κάνουν. Εάν θέλετε να μάθετε τη γλώσσα της jazz και να την μοιραστείτε με το κοινό σας, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να μεταγράψετε, να αναλύσετε και να αναπαραγάγετε (μιμηθείτε) αυτοσχεδιασμούς από πνευστά όπως είναι η τρομπέτα και το σαξόφωνο και φυσικά από τραγουδιστές. Τα δύο αυτά πνευστά όργανα έχουν σχεδόν την ίδια έκταση με την ανθρώπινη φωνή και είναι πολύ κοντά σε αυτή ηχητικά για αυτό και τα συνιστώ για να μάθει ένας τραγουδιστής τη γλώσσα της jazz.
Κάνοντας αυτή τη διαδικασία σε πολλά solo’s και προσθέτοντας τις συλλαβές που ταιριάζουν καλύτερα στον φωνητικό σας χαρακτήρα, θα αναπτύξετε τη γλώσσα για τον jazz αυτοσχεδιασμό.
Εδώ σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα της διαδικασίας σε ένα απλό modal jazz solo του Miles Davis για την εξαιρετική σύνθεσή του "So What".
 
 

7 βήματα που θα βελτιώσουν τις αυτοσχεδιαστικές σας ικανότητές στο τραγούδι

 
  1. Βρείτε ένα solo που σας αρέσει πολύ κατά προτίμηση από πνευστά ή τραγουδιστές.
  2. Ακούστε το προσεκτικά. Καλύτερα με ακουστικά.
  3. Χαμηλώστε την ταχύτητα και τραγουδήστε το με την ηχογράφηση μέχρι να το μάθετε στην κανονική ταχύτητα.
  4. Χρησιμοποιήστε συλλαβές "scat" που σας βγαίνουν φυσικά ή ακούστε τι χρησιμοποιούν άλλοι τραγουδιστές και υιοθετήστε αυτές που σας αρέσουν.
  5. Προσθέστε phrasing! Το οποίο περιλαμβάνει, πώς χρησιμοποιείται και προφέρεται η γλώσσα. Η ρυθμική αίσθηση, η ερμηνεία του ρυθμού, οι εκφραστικές τεχνικές & οι δυναμικές, η άρθρωση, καθώς και η χρήση εκφραστικής απόχρωσης στον ήχο.
  6. Μεταγράψτε/καταγράψτε φράση ανά φράση το solo & αναλύστε τo.
  7. Χρησιμοποιήστε το solo ως αφετηρία για να αυτοσχεδιάσετε και να ξεκινήσετε να δημιουργείτε τις δικές σας ιδέες.
 
Κατά τη γνώμη μου, το  ̈transcription ̈- η μεταγραφή είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές τεχνικές για την εκμάθηση του αυτοσχεδιασμού στην παράδοση της jazz.
Αφού μεταγράψετε και μάθετε να τραγουδάτε πολλά solos, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε αποκτήσει μουσική ελευθερία, καλλιτεχνική δημιουργία και σίγουρα ένα προσωπικό στυλ τραγουδιού.
Η εκμάθηση από το παρελθόν είναι ο μόνος τρόπος για να εξελιχθούμε. Η μίμηση στη διαδικασία της μάθησης είναι διαχρονική και αναπόφευκτη.
 
Προτεινόμενα solos για να ξεκινήσεις
  • Do it the Hard way-solo of Chet Baker
  • It could happen to you solo by Chet Baker
  • Moanin’ solo by Karrin Allyson
  • Take the A train solo by Ella Fitzgerald
  • All of me solo by Sarah Vaughan
  • Someday my prince will come solo by Miles Davis
  • How high the moon solo by Ella Fitzgerald
  • Anthropology solo by Sheila Jordan

Άλκηστις Λαμπροπούλου

Η Άλκηστις είναι τραγουδίστρια και εκπαιδευτικός της jazz & world μουσικής. Είναι μία πολύπλευρη μουσικός που κινείται με ευκολία σε διαφορετικά είδη μουσικής πάντα με άξονα την ελευθερία που προσφέρει ο αυτοσχεδιασμός και την αλληλεπίδραση με τους μουσικούς στη σκηνή.