Άλκηστις Λαμπροπούλου

  • Φωνητική
  • Πιάνο

Άλκηστις Λαμπροπούλου

Η Άλκηστις είναι τραγουδίστρια και εκπαιδευτικός της jazz & world μουσικής. Είναι μία πολύπλευρη μουσικός που κινείται με ευκολία σε διαφορετικά είδη μουσικής πάντα με άξονα την ελευθερία που προσφέρει ο αυτοσχεδιασμός και την αλληλεπίδραση με τους μουσικούς στη σκηνή.
Ο πειραματισμός και η συμμετοχή της στην εκμάθηση διαφορετικών μουσικών ειδών του κόσμου όπως είναι η jazz, η Latin,η Brazilian και η ελληνική μουσική μαζί με την αγάπη της για τον αυτοσχεδιασμό, την αναγνώρισαν χρησιμοποιώντας τη φωνή της ως όργανο, με μία non-word προσέγγιση καθώς και διασκευάζοντας την ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και τη μουσική της λατινικής Αμερικής με jazz στοιχεία και το αντίθετο. Μονά μέτρα, ανατολίτικες μελωδίες, Latin vibes και αυτοσχεδιασμοί της jazz είναι αυτό που θα ακούσετε από τη μουσική της.
Γεννημένη σε μουσική οικογένεια στην Αθήνα, η Άλκηστις είχε αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Φοίτησε στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο της Παλλήνης στην Αθήνα όπου εκπαιδεύτηκε στη δυτική κλασική και ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Σπούδασε Μουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου πήρε τον τίτλο "Intergated Master of musicology" to 2011. Παράλληλα, σπούδασε κλασικό πιάνο και ανώτερα θεωρητικά όπου έλαβε τα πτυχία της το 2009 και 2010.
Παρακολουθώντας μαθήματα τραγουδιού από την ώριμη ηλικία των 19 ετών με τη σοπράνο Νίνα Καλούτσα, η Άλκηστις άρχισε να τραγουδά επαγγελματικά σε ηλικία 22 ετών με διάφορα συγκροτήματα και σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής jazz σκηνής και εμφανίστηκε σε πολλούς χώρους και φεστιβάλ της Ελλάδας.
Το 2014 η προσωπική της ανάγκη για επαγγελματική εξέλιξη την έφερε στην Ολλανδία όπου επικεντρώθηκε στο Jazz τραγούδι και τον αυτοσχεδιασμό.
Αποφοίτησε από το Royal Conservatory της Χάγης το 2018 και στη συνέχεια το 2020 απέκτησε “Master of music” στον τομέα του jazz αυτοσχεδιασμού από το Codarts Conservatory του Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της, η Άλκηστις επικεντρώθηκε στον modal jazz αυτοσχεδιασμό. Αυτό την οδήγησε στο να συνδεθεί με τις μεσογειακές ρίζες της και να συνδυάσει την ελληνική παραδοσιακή modal μουσική με jazz στοιχεία και το αντίθετο.
Μπορείτε να διαβάσετε το master thesis της στον παρακάτω σύνδεσμο:
Τα τελευταία επτά χρόνια απουσίας της στο εξωτερικό, η Άλκηστις τραγούδησε δίπλα σε εξαιρετικούς μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου και εμφανίστηκε με διαφορετικά projects σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γαλλία.
Παράλληλα είχε την τύχει να γνωρίσει εξαιρετικούς δασκάλους που την βοήθησαν να εξελιχθεί. Αναφορικά, σπούδασε τεχνική τραγουδιού με τον βαρύτονο Wiebe Pier-Cnossen καθώς και με τον Harjo Pasveer. Jazz τραγούδι με τους Bart de Win και Francien van Tuinen και τεχνικές jazz αυτοσχεδιασμού με την σαξοφωνίστα Tineke Postma & τον τρομπετίστα Jarmo Hoogendijk μεταξύ άλλων.
 
Έχει παρακολουθήσει workshops & masterclasses από σημαντικούς μουσικούς που επηρέασαν την καλλιτεχνική της πορεία όπως οι: Jay Clayton, Kurt Elling, Michael League, Bob Stoloff, Marcus Miller, Snarky Puppy, Kristin Korb, Peruchin, Anne Czichowsky, Chucho Valdes, Norma Winstone, Sanna van vliet, Sabine Kühlich, Judy Niemack, Barry Harris, Ravi Coltrane, Joshua Redman, Fay Claasen, Sussane Abbuehl και Gretchen Parlato.
Με τον τομέα της διδασκαλίας ασχολείται από το 2009 όπου ξεκίνησε να διδάσκει πιάνο και θεωρητικά σε ωδεία της Αθήνας. Από το 2015 ξεκίνησε να διδάσκει και μοντέρνο τραγούδι σε διάφορα ωδεία της Ολλανδίας, στη Χάγη, το Ρότερνταμ και το Ντορντρεχτ, ενώ μαθητές της διακρίθηκαν με την επιτυχή ένταξη τους σε κονσερβατόρια της Ολλανδίας όπως το Codarts. Από τον Σεπτέμβρη του 2021 διδάσκει στο Lab music education στην Αθήνα.
 
my soundcloud:
 
my website:


Video

Τα blogs μου


2021-09-03 15:44

7 βήματα που θα βελτιώσουν τις αυτοσχεδιαστικές σας ικανότητές στο τραγούδι

7 βήματα που θα βελτιώσουν τις αυτοσχεδιαστικές σας ικανότητές στο τραγούδι Μάθε πως να αυτοσχεδιάζεις σε jazz ρεπερτόριο μέσω της μίμησης, του transcription/μουσικής μεταγραφής και της ανάλυσης των αυτοσχεδιασμών των μεγάλων θρύλων...

Άλκηστις Λαμπροπούλου

Η Άλκηστις είναι τραγουδίστρια και εκπαιδευτικός της jazz & world μουσικής. Είναι μία πολύπλευρη μουσικός που κινείται με ευκολία σε διαφορετικά είδη μουσικής πάντα με άξονα την ελευθερία που προσφέρει ο αυτοσχεδιασμός και την αλληλεπίδραση με τους μουσικούς στη σκηνή.