Πιάνο & Πλήκτρα

Το πιάνο εντάσσεται στην κατηγορία των πληκτροφόρων (κατ' άλλους θεωρείται χορδόφωνο) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό στο ευρύ κοινό.

 

Η ιστορία του πιάνου πάει αρκετά χρόνια πίσω, με τα πρώτα πιάνα να χρονολογούνται πάνω από τριακόσια χρόνια πριν. Η εφεύρεση του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου βασίστηκε στη χρήση ξύλινων σφυριών τα οποία χτυπούν τις χορδές για την παραγωγή του ήχου. Αν και το πιάνο έχει εξελιχθεί από τότε έως και σήμερα, εξακολουθεί να παράγει τον ήχο του με τον ίδιο τρόπο. 

 

Σήμερα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρία βασικά είδη πιάνου. Το παραδοσιακό ακουστικό πιάνο όπως το ξέρουμε, το ηλεκτρικό (ή ψηφιακό πιάνο) και τα πλήκτρα (keyboards). Τα 2 τελευταία παράγουν μουσική ψηφιακά, δηλαδή απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν. Υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές ανάμεσά τους, κυρίως όμως σε σχέση με τα πλήκτρα (keyboards). 

 

Ειδικότερα, το ηλεκτρικό πιάνο είναι φτιαγμένο για να αναπαράγει την εμπειρία του ήχου ενός παραδοσιακού πιάνου. Το πιάνο είναι ένα πολύ ακριβό κι ευαίσθητο όργανο και συνήθως ιδιαίτερα ογκώδες (πχ Grand piano). Για τους παραπάνω λόγους, δημιουργήθηκαν τα ψηφιακά (ή ηλεκτρικά) πιάνα προσπαθώντας να προσφέρουν την ίδια αίσθηση, εμφάνιση και ήχο των παραδοσιακών, αλλά με τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του μικρότερου όγκου και της ευκολότερης φορητότητας, τη δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακών εφέ και της συνδεσιμότητας με τον υπολογιστή. 

 

Τα πλήκτρα (electronic keyboards) ή και sythesizers, δεν επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικού ήχου του πιάνου, αλλά είναι σε θέση να αναπαράγουν ένα ευρύ φάσμα ήχων διάφορων οργάνων (όπως παραδοσιακό πιάνο, ηλεκτρικό πιάνο, Hammond, εκκλησιαστικό όργανο, βιολί, κιθάρα, φλάουτο, τύμπανα, κ.α) σε συνδυασμό με διάφορα ψηφιακά εφέ (πχ reverb, distortion κ.α), και άλλα χαρακτηριστικά (πχ συνοδευτικά μοτίβα, δυνατότητα  εγγραφής κι αναπαραγωγής κ.α).

 

Στο LAB Music Education, διδάσκουμε πιάνο (ηλεκτρικό/ ακουστικό) και πλήκτρα. Η διαφορά στην περίπτωση του ακουστικού πιάνου, είναι ότι παρόλο που το όργανο και η τεχνική του είναι ίδια με αυτή του κλασικού, το ρεπερτόριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε είναι σύγχρονο. 

 

Αυτό σημαίνει ότι η διδασκαλία πιάνου επικεντρώνεται κυρίως γύρω από jazz, funk, pop, rock μουσική. Όπως και στην κλασική μουσική, έτσι και για τη σύγχρονη, ο μαθητής μαθαίνει να διαβάζει σωστά τη μουσική, δηλαδή τις παρτιτούρες πάνω σε κομμάτια σύγχρονων ειδών μουσικής, αλλά καθώς προχωράει σε ανώτερο επίπεδο γνώσεων, επικεντρώνεται και σε δεξιότητες που αφορούν στο πώς να παίξει “με το αυτί”, στη σύνθεση και στον αυτοσχεδιασμό, που είναι βασικό χαρακτηριστικό πχ της jazz. Στον πραγματικό κόσμο, ειδικά για όσους επιθυμούν να παίξουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή, τέτοιες ικανότητες (όπως πχ ο αυτοσχεδιασμός), προσφέρουν μία άλλη ελευθερία και μαζί και τη δυνατότητα να μπορέσεις να παίξεις και να ανταποκριθείς σωστά στις απαιτήσεις που έχουν τα σύγχρονα είδη μουσικής.

 

Από την άλλη, τα πλήκτρα είναι ένα πολύ καλό, ευέλικτο εργαλείο που θα σου προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από ήχους και ρυθμούς, είναι σχεδόν μια ολόκληρη μπάντα στα χέρια σου. Η εκμάθηση των πλήκτρων διαφέρει σε σχέση με αυτή ενός πιάνου, καθώς δίνει λιγότερη έμφαση στην πολυπλοκότητα των τεχνικών όσον αφορά στα χέρια αλλά επικεντρώνεται στην κατάκτηση δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με την χρήση όλων των πρόσθετων λειτουργιών του συγκεκριμένου οργάνου. Αν σε ενδιαφέρει να προχωρήσεις ως συνθέτης ή εάν θέλεις να παίξεις σε μία σύγχρονη μπάντα, τα πλήκτρα σίγουρα θα σου δώσουν πολλές και διαφορετικές δυνατότητες.

 

 

Γιατί να μάθεις πιάνο:

 

  • Το πιάνο είναι το καταλληλότερο όργανο για να μάθεις να διαβάζεις μουσική και για να θέσεις τις σωστές βάσεις για τη θεωρία της μουσικής με τον πιο αντιληπτό τρόπο. Η κατανόηση της θεωρίας είναι αυτή που ξεχωρίζει τον πραγματικό μουσικό από αυτόν που απλά παίζει διάφορες νότες. Η βαθιά κατανόηση της θεωρίας κάνει τη σύνθεση μουσικής για την εκμάθηση άλλων μουσικών οργάνων πολύ πιο εύκολη.

 

  • Με το πιάνο ή τα πλήκτρα μπορείς να παίξεις σόλο, χωρίς συνοδεία. Αυτό δεν συμβαίνει με πολλά άλλα μουσικά όργανα.

 

  • Παίζοντας πιάνο μπορείς να παίξεις αμέσως ένα μουσικό κομμάτι και να συνοδεύσεις με φωνητικά (ή με τη δική σου φωνή) ή με άλλα όργανα, κάτι που το κάνει πολύ διασκεδαστικό και για εσένα αλλά και για την παρέα σου.

 

  • Τα πλήκτρα έχουν τόσες δυνατότητες χρήσης ήχων και εφέ, που κάνουν την εξάσκηση μία μοναδική εμπειρία κάθε φορά. Από ένα απλό μουσικό κομμάτι, μπορείς να δημιουργήσεις αμέτρητες διαφορετικές παραλλαγές και να προσθέσεις ιδιαίτερους ήχους που θα σε κάνουν να ξεχνιέσαι παίζοντας με τις ώρες. Μπορείς να γίνεις κυριολεκτικά ο άνθρωπος ορχήστρα! 

 

 

  • Τα πλήκτρα ή το ηλεκτρικό πιάνο, θα σου επιτρέψουν να εξασκηθείς χωρίς τον παραμικρό θόρυβο εάν τα συνδέσεις με ακουστικά. Άρα θα μπορείς να μελετάς όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας... 

 

  • Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όποιος φιλοδοξεί να γίνει μαέστρος ορχήστρας ή χορωδίας θα πρέπει να γνωρίζει πιάνο. Μαθαίνοντας το πιάνο εκπαιδεύεις το αυτί σου να κατανοεί και να ακούει την αλληλεπίδραση των διαφόρων αρμονικών γραμμών σε κάθε κομμάτι της μουσικής. 

 

  • Αν θελήσεις να αποκτήσεις πτυχίο στη μουσική ή σε ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θα πρέπει να κάνεις μαθήματα πιάνου για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ένας πιανίστας επίσης, μπορεί να μάθει ένα οποιοδήποτε άλλο όργανο πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με κάποιον που δε γνωρίζει πιάνο.

 

Μερικοί από τους επιδραστικότερους σύγχρονους πιανίστες 

 

Scott Joplin

Art Tatum 

Thelonious Monk

Duke Ellington

McCoy Tyner

Bill Evans

Dave Brubeck

Keith Jarrett

Herbie Hancock

Chick Corea

Jerry Lee Lewis

Stevie Wonder

Ray Charles

Elton John

Yann Tiersen

Robert Glasper

Brad Mehldau

 

 

KEYS

 

John Lord

Rick Wakeman

Ray Manzarek

Jordan Rudess

Rick Wright

 

 

Τop piano riffs from Jazz

https://www.youtube.com/watch?v=0xcCPpSnANk

20 Famous Piano Songs

https://www.youtube.com/watch?v=AIfgcq7cwIw