Pop Program

 

Εισαγωγή

 

 Η εμπειρία μας στη μουσική εκπαίδευση, αλλά και η στρατηγικής σημασίας συνεργασία μας με ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα μουσικά κονσερβατόρια της Ευρώπης, το Codarts του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, οδήγησε στη δημιουργία του Popular Music Program του lab.
Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα της χώρας, και είτε να τα προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ανωτάτου επιπέδου σπουδές στο εξωτερικό, είτε να προσφέρει αντίστοιχου επιπέδου σπουδές στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ,ώστε να παρέχει στους σπουδαστές όσο το δυνατόν περισσότερες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, αλλά και εμπειρία σε εντελώς ρεαλιστικές συνθήκες (συναυλίες, ηχογραφήσεις, auditions, πρακτική άσκηση ως καθηγητές στα lab, κλπ).

 

 
Δομή Προγράμματος
 
  • Το πρόγραμμα διαρκεί 1+2 έτη

  • Το πρώτο έτος είναι το επίσημο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα του Codarts.Mε την επιτυχή ολοκλήρωσή του κάποιος θα πρέπει να είναι σε θέση να κριθεί επιλέξιμος ως προπτυχιακός φοιτητής του Κονσερβατορίου του Ρότερνταμ.

  • Με την επιτυχή ολοκλήρωση του συνόλου του προγράμματος (3 έτη), δίδεται το πτυχίο του επαγγελματικού προγράμματος του lab.

  • Το μέσο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποτελείται από 1 ατομικό 45λεπτο μάθημα στο όργανο του κάθε μαθητή, 4 60λεπτα ομαδικά μαθήματα και 1 90λεπτο ensemble. Σε προκαθορισμένες αλλά και έκτακτες περιόδους, πραγματοποιούνται και masterclasses, webinars, jams, συναυλίες και ηχογραφήσεις.

  • Οι συμμετέχοντες επιλέγονται μετά από ακρόαση.

  • Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στον 2ο χρόνο του προγράμματος.

  • Κατά τη διάρκεια του 3ου έτους, δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης ως καθηγητής μουσικής στα lab.

  • Το Pop Program παρέχεται μόνο στο LAB της Αθήνας (Κοδράτου 6, Μεταξουργείο).

 

 

Καθηγητές

 

Τα μέλη του διδακτικού μας προσωπικού, θα είναι περισσότερα από απλά καθηγητές. Θα είναι οι μέντορές σου, οι συνεργάτες σου κι ο σύνδεσμός σου με τη μουσική σκηνή της πόλης. Όλοι τους είναι έμπειροι και διακεκριμένοι επαγγελματίες ο καθένας στο είδος του, και φέρνουν στην τάξη, γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από τις σπουδές αλλά και την εμπειρία τους στο χώρο. Φέρνουν επίσης τη διάθεση να σε εμπνεύσουν έτσι ώστε να αξιοποιήσεις στο έπακρο το ταλέντο σου και να ξεπεράσεις τα όριά σου. Η επιρροή τους θα είναι εμφανής σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σου.
Στο Pop Program του lab όμως, θα έχουν σε σταθερή βάση και την υποστήριξη των καθηγητών του Codarts, που θα επισκέπτονται τη χώρα μας, καθώς και πολλών ακόμα διεθνούς φήμης guest teachers!

 

Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα των καθηγητών που διδάσκουν στο Pop Program (Κάνοντας κλικ στο όνομα οδηγείστε στη σελίδα του καθενός):

 

Drums

Μιχάλης Καπηλίδης

Καλλίστρατος Δρακόπουλος

Μάριος Ιωάννου

Γιώργος Πουλιάσης

 

Κιθάρα

Γρηγόρης Ντάνης

Γιώργος Δάφνος

 

Μπάσο

Χρήστος Κεχρής

Μιχάλης Ευδαίμων

 

Φωνητική

Ρεβέκκα Γεωργιάδη (Revekka Tsou)

Φαίη Καραστεργίου

Σταύρος Μπέκας

 

Πιάνο

Βαγγέλης Στεφανόπουλος

Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Theory/Solfege/Ear Training

Γρηγόρης Ντάνης

 

Music History

Μιχάλης Καπηλίδης
 

 

 
Μαθήματα
 


Instrument/Vocals

 

Το κύριο μάθημα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο των σπουδών σου. Σε ατομικό επίπεδο θα καθοδηγείσαι από τον καθηγητή που θα επιλέξεις. Θα δουλέψεις στην τεχνική, το ρεπερτόριο και τα διάφορα ιδιώματα που συγκαταλέγονται στην κατεύθυνση popular music. Παράλληλα, από την πρώτη κι όλας στιγμή, δίνεται έμφαση στον επαγγελματισμό.

Με την πάροδο του χρόνου, πλάι στην τεχνική κατάρτιση, θα δίνεται εξίσου μεγάλη σημασία στην καλλιτεχνική έκφραση.  Τι είναι αυτό που θέλεις να εκφράσεις μέσα από τη μουσική? Ποιος είναι ο προσωπικός σου ήχος? Ποιο το ρεπερτόριο και το στυλ που σε εκφράζει περισσότερο? Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο ρόλος του καθηγητή σου, θα εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ρόλο καθοδηγητή.

Στο pop program του lab περιμένουμε από εσένα να γίνεσαι όλο και περισσότερο ο σχεδιαστής της δικής σου διαδρομής, με τελικό στόχο την πτυχιακή σου συναυλία, της οποίας τη διοργάνωση θα αναλάβεις εξ ολοκλήρου. Από την επιλογή των κομματιών, των υπόλοιπων μουσικών, του χώρου που θα τη φιλοξενήσει, καθώς και όλη την προώθηση και επικοινωνία.

 

Ensembles

 

Στα ensembles θα μάθεις πώς να εφαρμόζεις τις γνώσεις σου σε ένα μουσικό σύνολο καθώς και πώς να συνεργάζεσαι με τους υπόλοιπους μουσικούς. Τα ensembles διαρκώς θα διαφοροποιούνται τόσο ως προς το ρεπερτόριο, όσο και ως προς τη σύνθεση των μελών τους. Και σε αυτό το μάθημα περιμένουμε από εσένα να γίνεσαι ολοένα και πιο δραστήριος με τελικό σκοπό τη δημιουργία του δικού σου project.

 

 

Music Theoretical Education (Θεωρία της μουσικής, Ρυθμική αγωγή, Solfege)

 

Πέρα από τα παραπάνω πρακτικά μαθήματα, θα παρακολουθείς και πολλά θεωρητικά μαθήματα. Η θεωρία της μουσικής είναι μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της θεωρίας, τις οποίες θα μάθεις να εφαρμόζεις στην πράξη. Για παράδειγμα θα μάθεις πώς να αναλύεις και να ενορχηστρώνεις κομμάτια του ρεπερτορίου που θα δουλεύεις. Επιπροσθέτως, στη ρυθμική αγωγή, θα μάθεις να αναγνωρίζεις και να γράφεις ρυθμικά μοτίβα. Τέλος, στα μαθήματα solfege και πρακτική θεωρία, θα δουλέψεις πολύ πάνω στο ear training. Όλες αυτές οι γνώσεις θα σου δώσουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του ρεπερτορίου πάνω στο οποίο δουλεύεις, καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορείς να είσαι δημιουργικός πάνω σε αυτά.

 

Piano/Practical Harmony

 

Το συγκεκριμένο μάθημα υποστηρίζει τα θεωρητικά μαθήματα και σε βοηθάει να αποκτήσεις μια πολύ πιο συμπαγή γνώση εφαρμόζοντας όλες τις θεωρητικές σου γνώσεις στο πιάνο ή σε άλλο μελωδικό όργανο. Κατ' επέκταση, μαθαίνεις να συνοδεύεις τον εαυτό σου και άλλους.

*Στους σπουδαστές πιάνου παρέχεται εναλλακτικό μάθημα με έμφαση στο ρυθμό.

 

Home Recording/Arrangement

 

Σε αυτόν τον 2ετή κύκλο μαθημάτων, θα εξοικειωθείς με τη διαδικασία ηχογράφησης. Θα μάθεις να χρησιμοποιείς τον κατάλληλο εξοπλισμό για να έχεις μια αξιοπρεπή ηχογράφηση, καθώς επίσης και να μπορείς να ετοιμάσεις μια ενορχήστρωση για ένα project στο οποίο συμμετέχεις.

 

Studio

 

Στα πλαίσια των σπουδών σου, θα περάσεις αρκετό χρόνο τόσο στο studio του lab, όσο και σε αυτά της SAE αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. 

 

Enterpreneurship

 

Οι εποχές που οι μουσικοί ασχολούνταν αποκλειστικά με το όργανό τους έχουν περάσει. Πλέον ένας σύγχρονος επαγγελματίας μουσικός πρέπει απαραίτητα να είναι πληροφορημένος και για πολλούς άλλους τομείς, όπως το marketing και το networking, ενώ απαραίτητες πλέον θεωρούνται ακόμα και κάποιες βασικές γνώσεις video editing και γραφιστικών. Από την αρχή του προγράμματος όμως ένας σπουδαστής θα καταλάβει ότι περιμένουμε από αυτόν να συμπεριφέρεται επαγγελματικά, να μπορεί να συνεργαστεί με άλλους, να αναλαμβάνει ευθύνες, να είναι δημιουργικός και αξιόπιστος.

 

Pedagogics

 

Στα 2 πρώτα χρόνια των σπουδών σου θα έχεις κάνει ήδη πολύ μεγάλη πρόοδο στην μουσική σου εξέλιξη. Τον 3ο χρόνο λοιπόν, θα βάλουμε μαζί τις βάσεις για μια πιθανή μελλοντική καριέρα στο χώρο της εκπαίδευσης. Ως το μεγαλύτερο δίκτυο σχολών σύγχρονης μουσικής στη χώρα, γνωρίζουμε πώς να σε καθοδηγήσουμε με επιτυχία σε αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο. Θα έχεις μάλιστα τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης ως καθηγητής σε κάποιο από τα lab, ενώ σίγουρα θα έχεις αυξημένες πιθανότητες να ενταχθείς στο μέλλον στην ομάδα καθηγητών του lab.

 

Pop History

 

Σε αυτό το μάθημα, θα μελετήσεις την εξέλιξη της μουσικής. Σκοπός είναι η ακουστική εξέλιξη μέσα από την εντατική ακρόαση. Ως αποτέλεσμα θα διευρύνεις τα ακούσματά σου, θα αυξήσεις την κατανόηση των απαιτήσεων του εκάστοτε μουσικού ιδιώματος και θα μπορείς να ανταπεξέλθεις με επιτυχία σε περισσότερες μουσικές προκλήσεις.

 

Πτυχιακή εργασία:

 

Στο τελευταίο έτος των σπουδών σου θα κληθείς να εκπονήσεις την πτυχιακή σου εργασία την οποία θα πρέπει να παρουσιάσεις ενώπιων των καθηγητών και των συμμαθητών σου.

 

 

 

 

Όργανα

 

Πιάνο / Keyboards

Κιθάρα

Μπάσο

Drums

Φωνητική

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

 

Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα?

Για να ενταχθείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί μας και να δηλώσεις συμμετοχή στην πλησιέστερη ακρόαση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της, θεωρείσαι πλέον μέλος του προγράμματος.

 

Τι θα περιλαμβάνει η audition?

Η audition χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα πρέπει να συμπληρώσεις το τεστ της θεωρίας. Στο δεύτερο μέρος, θα κληθείς να συμπράξεις με τη house band του lab. 

 

Υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε προχωρημένο επίπεδο?

Ναι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της ακρόασης, υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ένταξης στο 2ο έτος του προγράμματος.

 

Μπορώ να επιλέξω τους καθηγητές μου?

Για το ατομικό μάθημα του οργάνου σου, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις έναν απ'τους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η επιλογή αυτή όμως δεν είναι μόνιμη και δεσμευτική. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής σου, θα έχεις το δικαίωμα να αλλάξεις καθηγητή.

 

Είναι η απαραίτητη η φυσική παρουσία μου στα μαθήματα ή γίνονται και εξ'αποστάσεως?

Παρόλο που στα πλαίσια της φοίτησής σου, θα έχεις πρόσβαση και στην πρώτη ελληνική πλατφόρμα e-learning lab plus, η φυσική σου παρουσία στα υπόλοιπα μαθήματα είναι απαραίτητη. 

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στην πρακτική άσκηση?

Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στα lab, θα πρέπει στο 3ο έτος να δηλώσουν συμμετοχή, να παρακολουθήσουν όλα τα παιδαγωγικά μαθήματα, να εξεταστούν με επιτυχία και να συμπληρώσουν τουλάχιστον 10 ώρες παρακολούθησης μαθημάτων άλλων καθηγητών. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πρακτικής άσκησης, οι συγκεκριμένοι μαθητές θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιλεγούν ως μόνιμοι συνεργάτες του lab, εφόσον το επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα τους δοθεί και μια συστατική επιστολή ως αποτέλεσμα της πρακτικής τους άσκησης.

 

Μπορώ να αλλάξω κατεύθυνση κατά τη διάρκεια του προγράμματος?

Πολλά από τα μαθήματα είναι κοινά στις 2 κατευθύνσεις (Θεωρητικά μαθήματα, home recording, Enterpreneurship, Pedagogics). Τα credits λοιπόν που έχουν αποκτηθεί στα συγκεκριμένα μαθήματα, παραμένουν σε ισχύ σε περίπτωση αλλαγής κατεύθυνσης. Τα μαθήματα όμως του πυρήνα (Ατομικό μάθημα οργάνου, Ensembles και ιστορία της μουσικής) διαφέρουν ανάλογα την κατεύθυνση, οπότε και θα πρέπει να συμπληρωθούν εκ νέου τα απαραίτητα credits σε περίπτωση αλλαγής κατεύθυνσης.

 

Αν θέλω να παρακολουθήσω μόνο τα ομαδικά μαθήματα, θα λάβω κάποια έκπτωση?

Ναι. Ανάλογα με τις διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στο πρόγραμμα, υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης όλων των μαθημάτων πλην του ατομικού μαθήματος οργάνου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δίδακτρα τροποιούνται ανάλογα.

 

Σε τι θα εξετάζομαι και πώς θα γίνεται η βαθμολόγηση?

Κάθε μάθημα θα έχει το δικό του τρόπο εξέτασης, καθώς και τα δικά του credits. Για να ολοκληρώσει κάποιος το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει έναν ελάχιστο αριθμό credits. Αν δεν συμπληρωθεί το ελάχιστο όριο credits ενός μαθήματος, τότε υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης της φοίτησης στο συγκεκριμένο μάθημα. Πέρα από εξέτασεις, θα κληθείς να παραδώσεις εργασίες, να συμμετάσχεις σε ομαδικές εργασίες, project weeks, συναυλίες, ηχογραφήσεις, κλπ.

 

Μπορώ να διακόψω τις σπουδές μου (για στρατό / προσωπικούς λόγους) και να τις συνεχίσω αργότερα?

Τα credits που αποκτάς, παραμένουν ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επιστρέψεις για να ολοκληρώσεις τη φοίτησή σου έχοντας κρατήσει τα κερδισμένα credits. Παρ'όλα αυτά όμως, είναι ιδανικό κάποιος να ξεκινήσει τη φοίτησή του την περίοδο που θα μπορεί και να την ολοκληρώσει.

 

Πόσες ώρες θα χρειαστεί να μελετάω?

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Θα πρέπει να έχεις τόσο τη διάθεση όσο και τον χρόνο για να αφοσιωθείς σ'αυτό. 

 

Το να λάβω μέρος στο επαγγελματικό πρόγραμμα και να περάσω τις εξετάσεις, μου εξασφαλίζει μια θέση στο κονσερβατόριο του Codarts?

Όχι. Το Codarts είναι ένα δημόσιο και κρατικά επιδοτούμενο κονσερβατόριο στο οποίο η ένταξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης και των ελάχιστων διαθέσιμων θέσεων, το επίπεδο που απαιτείται για να ενταχθείς, εξαρτάται από το επίπεδο του συνόλου των ενδιαφερομένων τη συγκεκριμένη χρονιά στο συγκεκριμένο τμήμα και όργανο. Με λίγα λόγια, κάθε χρόνο δέχονται για παράδειγμα τους 5 καλύτερους pop drummers που θα συμμετάσχουν στις ακροάσεις τους. Το lab μπορεί όμως να σου εξασφαλίσει μια θέση στις ακροάσεις χωρίς να χρειαστεί να περάσεις από τη διαδικασία του pre-selection.

Τέλος, φιλοξενώντας συχνά στο lab τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Codarts, θα έχεις την ευκαιρία να προετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα και να δεχτείς τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους πριν περάσεις την ακρόαση.

 

Υπάρχει όριο ηλικίας?

Το ελάχιστο όριο είναι τα συμπληρωμένα 16 έτη. Μέγιστο όριο ηλικίας δεν υπάρχει.

 

Ποιες κατηγορίες υποτροφίας χορηγούνται και τι μπορώ να κάνω για να διεκδικήσω μία από αυτές?

 Για το εκπαιδευτικό έτος 2022-23 θα χορηγηθούν 2 μερικές και 1 πλήρης υποτροφία 5μηνης διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης στους σπουδαστές , που θα επιδείξουν υπευθυνότητα και σταθερότητα στη φοίτησή τους.

Δικαιούχοι των υποτροφιών θα είναι οι συμμετέχοντες που πληρούν ακαδημαϊκά , αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης συνυπολογίζεται και ο παράγοντας ισότιμης στελέχωσης των τμημάτων και σωστής λειτουργίας αυτών.

Δήλωση Συμμετοχής

Συμπλήρωσε τώρα την παρακάτω φόρμα: