music4kids

Φιλοσοφία


Τρία είναι τα βασικότερα στοιχεία της φιλοσοφίας του προγράμματος music4kids

  • Η αγάπη μας για τα παιδιά

  • Η αγάπη μας για τη μουσική

  • Η αγάπη μας για το παιχνίδι ως μέσο εκμάθησης

“Το παιχνίδι είναι η υψηλότερη μορφή της έρευνας” - Albert Einstein

Γνωρίζοντας πως για ένα παιδί, το παιχνίδι είναι το όχημα για την εξερεύνηση και τη μάθηση, δημιουργήσαμε το music4kids, ένα πρόγραμμα μουσικής που μέσα από άπειρες μορφές παιχνιδιού δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν πραγματικά τη μουσική.

Το music4kids είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα μουσικής για παιδιά, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από πολυετή εμπειρία κι έρευνες πάνω στην αναπτυξιακή κι εξελικτική ψυχολογία. Αναπτύχθηκε με γνώμονα την αγάπη μας για τα παιδιά και την ανάγκη ύπαρξης ενός μουσικού προγράμματος που μέσα από τη διασκέδαση και τις σωστές γνώσεις, να μπορεί να προσφέρει στα παιδιά όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσουν το μαγικό αυτό ταξίδι στη μουσική με όλα τα εφόδια.

Μέθοδος

Συχνά δυστυχώς απορρίπτεται ως “απλή πλάκα”, όμως η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το παιχνίδι είναι η ζωτική δραστηριότητα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να μάθουν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο τους ώστε να αποκτήσουν τις  δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στην ενήλικη ζωή τους.

Έτσι λοιπόν, το music4kids παρέχει ένα πλούσιο μουσικό περιβάλλον που διεγείρει τη φυσική περιέργεια που έχουν τα παιδιά και το οποίο ξυπνά τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους. Το πρόγραμμα αποτελείται από πολυαισθητηριακές μουσικές δραστηριότητες που στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχή (hands-on)  των παιδιών και ενεργοποιούν τη διάθεσή τους για δημιουργικότητα.

Έτσι μέσα από τα ποικίλα μουσικά ερεθίσματα τα παιδιά →  ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους

Μέσα από τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς → εξερευνούν το άγνωστο και αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Μέσα από τη δημιουργία μουσικών γκρουπ → ανακαλύπτουν την αξία της συνεργασίας αλλά και τη μαγεία των οργάνων και της μουσικής .

Μέσα από παιχνίδια αναγνώρισης ήχων → εξασκούν την ακοή τους και την ικανότητά τους να διακρίνουν και να αναπαράγουν ήχους

Μέσα από την κατασκευή οργάνων και την εφαρμογή απλών πειραμάτων →κατανοούν τις ιδιότητες των υλικών αλλά και του ίδιου του ήχου .

Μέσα από δραστηριότητες σε όλα τα είδη μουσικής → τα παιδιά από πολύ μικρά μαθαίνουν και αγαπούν πολλά είδη μουσικής,αναγνωρίζοντας σιγα σιγά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Δομή

Το
music4kids απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 7 ετών .

Πρόγραμμα juniors (18 -36 μηνών) :  

Σε αυτήν την ενότητα τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική, μαζί με τη μαμά ή τον μπαμπά τους . Νιώθοντας την ασφάλεια που τους παρέχει η παρουσία του γονέα, ανακαλύπτουν τη μουσική , γνωρίζουν τη φωνούλα τους μαθαίνοντας τραγουδάκια, πειραματίζονται με τα όργανα και γενικά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και να παίζουν με τη μουσική.

Πρόγραμμα preschoolers (3 ετών 6 ετών):

Υποενότητες

  • Action Επειδή σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά χρειάζονται δράση, το πρώτο τρίμηνο είναι αφιερωμένο σε πολλές μουσικοκινητικές δραστηριότητες , παιχνίδια αντανακλαστικών , γνωριμία με τα όργανα , τραγούδι και πολύ χορό. Έτσι, μέσα από αυτό το ειδικά σχεδιασμένο, παιδοκεντρικό και γεμάτο παιχνίδι περιβάλλον, θα μπορέσουν να απολαύσουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική χωρίς κανένα άγχος ή φόβο .

 

  • Sounds Σε αυτήν την ενότητα τα παιδιά εξερευνούν τους ήχους μαθαίνοντας έτσι τόσο να τους αναγνωρίζουν όσο και να τους αναπαράγουν ή και να τους αλλάζουν, εξασκώντας έτσι την ακοή τους αλλά και τη μουσική τους αντίληψη .

 

  • Rhythm Σε αυτήν την ενότητα τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση του ρυθμού στη μουσική, μαθαίνουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους και κατανοούν τη σχέση του χρόνου με τη μουσική.

 

  • Styles Τα παιδιά συστήνονται με τα διάφορα είδη της μουσικής, βιώνοντάς τα μέσα από τον ρόλο του μουσικού στο εκάστοτε είδος. Για παράδειγμα, μαθαίνουν τι είναι ροκ και ζουν το ρόλο του rock star μέσα από ειδικά διαμορφωμένα τραγούδια που τραγουδούν και παίζουν στα όργανα.

 

  • Workshop Σε αυτήν την ενότητα τα παιδιά ζουν την έννοια της hands on μάθησης. Κατασκευάζουν με τα χέρια τους αληθινά όργανα και επίσης κάνουν πειράματα που τα βοηθούν να καταλάβουν γιατί ακούγονται αλλιώς οι ήχοι από ένα ξύλινο και ένα μεταλλικό όργανο ή πώς μεταδίδεται ο ήχος και τι ιδιότητες έχει.

 

  • On stage  Τα παιδιά έχοντας ήδη από τα προηγούμενα τρίμηνα μάθει πολλά τραγούδια και είδη μουσικής, μπορούν να δημιουργήσουν πλέον το δικό τους μουσικό έργο και μας το παρουσιάζουν σε πραγματικές συνθήκες μουσικής παράστασης!

 

Πρόγραμμα Abc (6-7 ετών): Αυτή η ενότητα αφορά παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, τα οποία ακολουθώντας ένα μοντέρνο κι ευχάριστο σύστημα μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν μουσική. Επίσης το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να προετοιμάσει τους μικρούς μας μουσικούς για την ενασχόλησή τους με το όργανό που τους ενδιαφέρει περισσότερο και με το οποίο επιθυμούν να ασχοληθούν στο μέλλον.

...