Σεμινάριο Μιχάλη Καπηλίδη ''Η Τέχνη Της Εξάσκησης''

Monday, November 18, 2019 - 14:45

Σκληρή δουλειά! Από την πρώτη μέρα που πιάνεις ένα μουσικό όργανο στα χέρια σου η φράση “πρέπει να εξασκείσαι” ή“πρέπει να μελετάς” (όπως εντελώς λανθασμένα έχει επικρατήσει στη χώρα μας να αποκαλείται από τους μουσικούς η διαδικασία της εξάσκησης ενός μουσικού οργάνου) γίνεται καθημερινή επωδός. Δάσκαλοι, γονείς, φίλοι, εμπειρότεροι μουσικοί δε σταματάνε να σου θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να “μελετάς”. Κανείς όμως δεν σου είπε ποτέ το ΠΩΣ. Ο παραινέσεις περιορίζονται στην ποσότητα του χρόνου που πρέπει να αφιερώνεις (“πολύ”), στον κόπο που χρειάζεται (“πολύ”) και σε ασαφείς και υποκειμενικές ποιότητες χαρακτήρα που “πρέπει να έχεις” όπως υπομονή, επιμονή κλπ.
Όχι πως όλα αυτά δεν είναι σημαντικά , αλλά αυτό που χρειάζεται πριν και πάνω από όλα ένας μουσικός οποιουδήποτε επιπέδου προκειμένου να εξελιχθεί, είναι η εξάσκησή του να είναι αποτελεσματική, να πιάνει τόπο. Και για να γίνει αυτό πρέπει ο μουσικός πριν από όλα να κατανοήσει τι είναι ακριβώς αυτό που κάνει όταν εξασκείται. Χρειάζεται έναν “χάρτη πλοήγησης”. Να μπορεί να ορίσει τους δικούς του χρόνους ενασχόλησης με την κάθε άσκηση ή σελίδα, να μπορεί να αξιολογήσει όσο πιο αξιόπιστα του επιτρέπει το επίπεδο του την πρόοδό του (την στιγμή ακριβώς που εξασκείται.)
Tέλος, να μάθει να δημιουργεί (επίσης επί τόπου) μικρές πρακτικές μεθόδους που να εξατομικεύουν τη διαδικασία της εξάσκησης και να εγγυώνται γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα (μακράς διαρκείας δηλαδή) αποτελέσματα. Τα πρακτικά εργαλεία για τη δημιουργία ενός τέτοιου “χάρτη πλοήγησης” θα παρουσιάσει ο Μιχάλης Καπηλίδης σε αυτό το σεμινάριο. Έχοντας “παιδευτεί” ο ίδιος πολλά χρόνια έχοντας τρομερές δυσκολίες σε θέματα όπως η συγκέντρωση , αλλά και στο να κατανοήσει τα “γιατί” και τα “πώς” της εξάσκησης, έχει κατορθώσει να μετατρέψει την εξάσκησή του από αγγαρεία σε μια πραγματικά ευχάριστη διαδικασία, σε ένα παιχνίδι.
Κι ένα παιχνίδι δε μοιάζει ποτέ με σκληρή δουλειά.

Είσοδος ελεύθερη για όλους
Σουλτάνη 12
Ώρα έναρξης 7μμ
#labmasterclasses #drumclinic #drums #jointhelab #teachingbyheart