Για να λέμε την αλήθεια το πορτοκαλί είναι το καινούριο μαύρο ( βλ. “ Orange is the new Black “ TV Series ) αλλά στην δική μας περίπτωση είναι σίγουρα το “ ΑΡΓΑ “.
Όλοι μας, ανεξαρτήτως επιπέδου, προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια καινούρια ικανότητα. Αυτό μπορει να είναι μία συγκεκριμένη τεχνική, μία συγχορδία, ένας ρυθμός ή απλά η κατανόηση ενός ρυθμού.
Δεν έχει καμία σημασία. Αυτά που θα συζητήσουμε αφορούν τα πάντα. Ακόμα και αν δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική. Στην καθημερινότητά μας είναι απαραίτητο, για οποιαδήποτε ενέργειά μας, να κατέχουμε καλά κάποια ικανότητα.
Πριν ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε οτιδήποτε, θα πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα σε σειρά και να τα οργανώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον δάσκαλό μας αν είμαστε σε αρχάριο επίπεδο.
• Βάζουμε ένα στόχο
Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να ξεκινήσουμε να μελετάμε κάτι. Είναι αυτό που θα μας κρατήσει στην πορεία μας ειδικά όταν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Οπότε είναι σημαντικό να ξέρουμε πολύ καλά ποιός είναι ο στόχος μας.
Είναι σημαντικό να βάζουμε βραχυπρόθεσμους στόχους αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά είναι η μεγάλη εικόνα σε όλο αυτό. Ρωτάμε τον εαυτό μας ( ή τον δάσκαλό μας ):
- Γιατί θέλουμε να μάθουμε αυτό και όχι κάτι άλλο ;
- Τι θα μας αποφέρει όλη αυτή η προσπάθεια ;
• Αναλύουμε την διαδικασία
Έχοντας στο μυαλό μας το στόχο που θέσαμε, αναλύουμε όλα τα στοιχεία που πρέπει να μάθουμε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα έχουμε να παίξουμε μία άσκηση στα τύμπανα που έχει τονισμούς σε 16α. Για να γίνει αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε.
- Σωστή τεχνική
- Κατανόηση των ρυθμικών στοιχείων που αποτελούν την άσκηση
- Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον συντονισμό των άκρων μας
Όλα αυτά είναι προτιμότερο να τα μελετήσουμε το κάθε ένα ξεχωριστά.Κάθε φορά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε άμεσα, φτάνουμε πιο κοντά στο στόχο μας.
• Ποιοί είναι οι λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να τα παρατήσουμε
Οι πρώτες προσπάθειες όταν μαθαίνουμε μία καινούρια ικανότητα είναι και οι πιο δύσκολες. Συναντάμε για πρώτη φορά κάποια στοιχεία και όλο αυτό μας φαίνεται Γολγοθάς.
Καλό είναι να ξέρουμε από πριν τι θα συναντήσουμε και έχοντας ήδη αναλύσει τα απαραίτητα στοιχεία θα βρούμε τους τρόπους στο πως θα τα ξεπεράσουμε.
• Δίνουμε έμφαση σε λίγα και σημαντικά
Από τα στοιχεία που αναλύσαμε σε πιο πάνω βήμα βρίσκουμε αυτό που θα μας “ λύσει “ τα χέρια σε όλους τους τομείς, ώστε να αρχίσει να παίρνει μορφή το εγχείρημά μας.
Ένα από αυτά σίγουρα θα το συναντήσουμε πολλές φορές και θα μας σταθεί εμπόδιο σε πολλά μονοπάτια που θα θέλουμε να ακολουθήσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η τεχνική. Χωρίς τεχνική πάντα θα βρίσκουμε ένα ταβάνι που θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη.
Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τον τίτλο ;
Έχω διαπιστώσει και από τις ώρες που έχω αφιερώσει στη μελέτη ,αλλά και από μαθητές που έχουν μπει στο παιχνίδι της μελέτης και της εξέλιξης ότι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να μελετάς ΑΡΓΑ .
Όταν μελετάμε αργά ο εγκέφαλος αφομοιώνει καλύτερα την όλη διαδικασία. Όλο αυτό που ονομάζουμε “ μνήμη των μυών “ δεν είναι τίποτα άλλο από το πόσο γρήγορα στέλνει ο εγκέφαλος τη σωστή εντολή στα άκρα για να κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση.
Πάντα το συγκρίνω με μικρά καθημερινά πραγματάκια που γίνονται όπως λέμε “ αυτόματα “ αλλά κάθε άλλο από αυτόματα είναι. Απλά τα έχουμε εξασκήσει τόσο πολύ και πολλές φορές υπερβολικά αργά που τώρα πια μας φαίνονται δεδομένα. Για παράδειγμα το να γράφουμε γρήγορα και σωστά στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Κανένας από μας δεν θυμάται τις πρώτες του προσπάθειες, αλλά σίγουρα ήταν αργές και βασανιστικές. Απλά ήταν κάτι που θέλαμε και μάλλον “ έπρεπε “ να το μάθουμε, οπότε η διαδικασία δε μας φάνηκε τόσο δύσκολη. ( βλ. στόχος ).
Οπότε καταλήγουμε στο ότι όλα γίνονται, φτάνει να υπάρχει σωστή προετοιμάσια, σωστός τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης! Άρα το καινούριο ΜΑΥΡΟ είναι το ΑΡΓΑ !!!