How to become a professional musician

Friday, November 4, 2016 - 16:00

Καλησπέρα!

Πρόσφατα έδωσα ένα σεμινάριο στο οποίο μοιράστηκα τις σκέψεις μου και τις εμπειρίες μου ως συνάδελφος, συμμαθητής και φίλος με ανθρώπους που είχαν παρόμοιο όνειρο με το δικό μου. Να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί. Κάποιοι από αυτούς το έχουν ήδη πετύχει, άλλοι το προσπαθούν.

Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι οι δύο ώρες του σεμιναρίου δεν μπορούσαν να χωρέσουν όλα όσα ήθελα να μοιραστώ και να συζητήσω οπότε σκέφτηκα να μοιραστώ και διαδικτυακά τις γνώσεις και τα ‘’ιδανικά’’ μου.

Προς θεού ,μην παρεξηγηθώ, ό,τι γράψω από κάτω είναι καθαρά δικός μου τρόπος. Ο καθένας έχει τον δικό του.

Το θέμα λοιπόν ήταν «Ο δρόμος για να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας μουσικός». Ποιόν θεωρώ ‘’ιδανικό’’ δρόμο για να την ‘’επαγγελματική’’ μουσική επιτυχία και το πώς έχω πορευτεί προσωπικά στο χώρο μέχρι τώρα.

Τονίζω το ‘’ιδανικό’’ γιατί πολλές φορές έχω παρεκκλίνει απ’ τα ιδανικά μού!!!!

1)   Μελέτη : Τι να πρωτοπείς;  Η μελέτη λοιπόν ,όπως όλοι γνωρίζουμε ,είναι το πιο βασικό μέρος της δουλειάς μας γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε τεχνικά και ‘παικτικά’ . Αυτό που προτείνω είναι το εξής : Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που η μελέτη σας είναι παραγωγική! Μπορεί κάποιος να χρειάζεται 15 λεπτά, μπορεί κάποιος άλλος να χρειάζεται 3 ώρες. Τίποτα δεν είναι σωστό ή λάθος .Ο καθένας είναι ξεχωριστός. Αρκεί να υπάρχει μια συνέχεια στη μελέτη. Ιδανικό για εμένα είναι η καθημερνή!

2)   Σωστός εξοπλισμός (Gear): Για την εκάστοτε δουλειά απαιτείται και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Άρα πρέπει να γνωρίζεις το όργανο σου καλυτέρα και από την παλάμη σου. Π.χ. για ένα rock gig χρειάζονται τα εκάστοτε πιάτα, ταμπούρο, δέρματα, μπαγκέτες ,κούρδισμα, κτλ.

3)   Μην είσαι αργοπορημένος : Το να είσαι πάντα 15 λεπτά  νωρίτερα στη δουλειά σου είναι ΠΑΝΤΑ εκτιμητέο ! ΠΑΝΤΑ!

4)   Know your parts καλύτερα από τον καθένα: Λοιπόν τεράστιο κεφάλαιο! ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠ ΕΞΩ! Αν κάνετε ένα τεχνικό λάθος ή δεν σας βγει ένα fill in, κανένας δε θα δώσει σημασία. Αν όμως δεν ξέρετε τα μέρη του κομματιού, αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να χαλάσει όλη τη φάση και στο τέλος να σας κοστίσει τη δουλειά! ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠ ΕΞΩ!! :P

5)   Να είσαι ευδιάθετος, σεμνός, ταπεινός : Αυτό που έχω να προτείνω εδώ είναι πως πρέπει να μάθουμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να αφήνουμε ότι προβλήματα έχουμε στην προσωπική μας ζωή εκτός χώρου. Κανέναν δεν ενδιαφέρει αν  ξύπνησες στραβά, χώρισες, πέθανε η γάτα σου, θέλεις να πάς για καφέ, βαριέσαι κτλ. Συγκεντρώσου σε αυτό που έχεις να κάνεις. Για να το κάνεις καλύτερα πρέπει να βάλεις όλο σου το είναι σε αυτό.

6)   Να γνωρίζεις τον ήχο σου: Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το πώς ακούγεσαι έξω στους άλλους και ποια είναι τα όρια σου. Αλλιώς θα πρέπει να συμπεριφερθείς παίζοντας σε ένα μικρό κλαμπ και αλλιώς σε μια αρένα. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να παίξεις. Να μάθεις να προσαρμόζεις τις δυσκολίες σου και να τις φέρνεις στον ήχο σου και στις δυνατότητες σου. Σίγουρα θα βγει κάτι ωραίο!

7)   Χαρακτήρας (attitude): Απλά πίστεψε το! Όσο πιο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου και για αυτά που παίζεις τόσο περισσότερο μπορείς να συνεπάρεις τους άλλους ! Επίσης αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι όσο πιο σίγουρος είμαι για τον εαυτό μου, δηλαδή αν έχω μάθει το κομμάτι απ’ έξω, αν ξέρω το λεξιλόγιο, το στυλ του κομματιού, αν μπορώ να τραγουδήσω το κομμάτι, τόσο πιο πολύ μπαίνω στη φάση και έτσι παίζω καλυτέρα και για μένα και για το σύνολο!

8)   Social Media: Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας! Η προώθηση του εαυτού σου είναι απλή υπόθεση! Εξοπλίσου με μια καλή κάμερα ή ένα καλό sound recorder, φτιάξε λογαριασμό στο YouTube, Facebook, twitter ή προσωπική σελίδα και φτιάξε ένα αρχείο με βιογραφικό, φωτογραφίες και βίντεο για να είναι εύκολο στον καθένα να γνωρίζει τι κάνεις και τι μπορείς να προσφέρεις.

9)   Να ‘χεις βασικές λογιστικές γνώσεις. Τύπου: ΦΠΑ, μπλοκάκια, εφορίες, κρατήσεις, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ. Το 90% των μουσικών δεν γνωρίζει σχεδόν καθόλου γραφειοκρατικά πράγματα. Λογικό γιατί δεν είναι η δουλειά μας αυτή! Η λύση είναι μια! ΛΟΓΙΣΤΗΣ.

10)   Διαχείριση κρίσεων/σχέσεων : Όλοι έχουμε ζήσει τσακωμούς σε μπάντες, ασυμφωνίες χαρακτήρων και διάφορα...Αυτό που διαχωρίζει τον επαγγελματία είναι ότι θα βρει τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα και να κάνει τη δουλειά του χωρίς να επηρεαστεί από εντάσεις και αρνητικές ενέργειες. Ο καθένας έχει τον τρόπο του σε αυτό. Σίγουρα το να παίζεις μουσική τσακωμένος δεν είναι ωραίο, αλλά για όλα υπάρχει τρόπος. Επίσης δεν ταιριάζουν και όλοι με όλους!

11)   Σεβάσου τη δουλειά σου, λέγε και κάνα όχι! Σίγουρα οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποβαθμίζουμε τελείως το επάγγελμα μας. Ο καθένας κατά την κρίση του πρέπει πάντα να προσπαθεί για το καλύτερο. Λέγοντας όχι σε μια πρόταση δουλειάς δεν σημαίνει ότι θα μείνεις άνεργος, σημαίνει ότι δεν συμβιβάστηκες με κάποιους όρους εργασίας που θεωρείς ότι δεν σε τιμούν. Οπότε αυτομάτως ανεβάζεις το κύρος και την αξία σου. Επίσης το να αναλώνεσαι σε πάρα πολλά πράγματα είναι δύσκολο. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να κάνεις ότι μπορείς καλυτέρα!  Θυμάμαι τον εαυτό μου γύρω στα 25 να παίζω σε 9-10 μπάντες. Φυσικά και δεν θα έπαιζα το ίδιο καλά σε όλες!

12)   Να καταλαβαίνεις πότε πρέπει να κάνεις xaβαλέ και πότε πρέπει να υποστηρίζεις την ιδιότητα σου σα μουσικός:  Σίγουρα το να παίζεις μουσική είναι το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου :) και φυσικά έχει πάρα πολύ πλάκα ! Επίσης για να παίζεις μουσική πρέπει να κάνεις πλάκα ! :P  Το να ξέρεις όμως ποια είναι τα όρια της πλάκας σε κάθε στιγμή είναι πραγματική σοφία!

13)   Συμπεριφορά σε τουρ: Όταν βρίσκεσαι στο δρόμο για πολλές μέρες με πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικά ξενοδοχεία κάθε φορά πρέπει επίσης να ξέρεις πως να συμπεριφερθείς γιατί η κούραση είναι μεγάλη και οι αντοχές του καθένα είναι διαφορετικές. Πρέπει να λειτουργείς σαν ομάδα και όχι σαν μονάδα ! Να κάνεις υποχωρήσεις και να είσαι συνεννοήσιμος τις ώρες που πρέπει και μετά όταν είσαι με την παρέα σου ξεφτιλίσου όσο θέλεις χωρίς αύριο :P

Αυτές λοιπόν είναι οι ‘’ιδανικές’’ μου σκέψεις για την επαγγελματική πορεία ενός μουσικού !

Cheers!!!

 


Δημήτρης Μποσινάκος

  • Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 10 Μαΐου 1986.
  • Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα στην ηλικία των 18 και πήρε μαθήματα με πολλούς καθηγητές όπως ο Μιχάλης Καπηλίδης και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης.
  • Έχει ολοκληρώσει το επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών του LAB.
  • Αυτή τη στιγμή είναι μέρος των project της Άννας Βίσση και της Angelika Dusk.