Εκμάθηση τραγουδιών με απλό τρόπο

Wednesday, November 1, 2017 - 13:00

 

 Τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, αυτό που κανώ σε μεγάλο βαθμό είναι να μαθαίνω μεγάλο αριθμό κομματιών για session δουλειές. Παρόλο που η διαδικασία μπορεί να είναι διασκεδαστική και να αποκτάς περισσότερο ρεπερτόριο, κάποιες φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πιεστική. Ειδικά όταν έχεις περιορισμένο χρόνο. Με τον καιρό λοιπόν ανέπτυξα μια ρουτίνα που με βοηθάει να μαθαίνω τα κομμάτια γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.

 

 Παρακάτω είναι κάποιες προτάσεις που θα βοηθήσουν οποιονδήποτε μουσικό που ασχολείται με την εκμάθηση κομματιών ανεξαρτήτως οργάνου. Έχω χωρίσει την διαδικασία σε δυο κατηγορίες: στην προετοιμασια και στην εκμάθηση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1. ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ TV KAI TO FACEBOOK

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται προφανές αλλά πάρα πολύς κόσμος αφήνει την τηλεόραση η το facebook ανοιχτό έτσι απλά για ‘’παρέα’’. Παρόλο που μπορεί να μην τα παρακολουθούν καθόλου είναι μια τεράστια απόσπαση προσοχής. Οπότε καλό είναι να τα κλείνουμε για να μην μας ενοχλούν. Αλήθεια δοκιμάστε το μια φορά και θα δείτε την διαφορά.

 

2. ΞΕΚΙΝΑ!

Για μερικούς ανθρώπους το πιο δύσκολο πράγμα για να τελειώσουν μια συγκεκριμένη δουλειά, είναι απλά το να ξεκινήσουν. Κάποιες φορές έχουμε την τάση να κοιτάμε μια διαδικασία σαν κάτι εξωφρενικά χρονοβόρο και τεράστιο. Αλλά στην πραγματικότητα αν σπάσουμε σε μικρά ρεαλιστικά βήματα την όλη διαδικασία, θα είναι πιο εύκολο να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.

 

3. ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ

Η οργάνωση είναι ένα βασικό συστατικό για την διεκπαιρέωση οποιασδήποτε  διαδικασίας και για αυτόν τον λόγο είναι καλό να έχουμε όλα τα κομμάτια που χρειάζεται να μάθουμε σε ένα μέρος. Και πάλι αυτό μπορεί να σας φαίνεται προφανές αλλά πολλές φορές έχοντας πεταμένες σημειώσεις αριστερά και δεξιά εμείς οι μουσικοί συγχυζόμαστε, αγχωνόμαστε και με αυτόν τον τρόπο χάνουμε πολύτιμο χρόνο από την μελέτη μας. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να γλυτώσουμε κόπο και χρόνο είναι να γράψουμε τα κομμάτια με αλφαβητική σειρά σε ένα χαρτί.

 

4. ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ PLAYLIST

Περάσαν οι μέρες που η μπάντα θα σου έδινε μια κασέτα η ένα CD με τα κομμάτια που θα χρειαζόταν να μάθεις. Την σήμερον ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να τα αναζητήσεις μόνος σου. Είτε τα πάρεις από την δικιά σου συλλογή ή αν χρησιμοποιήσεις κάποια απο τις υπηρεσίες streaming όπως Spotify, Itunes, YouTube φτιάξε μια λίστα η οποία θα περιέχει μόνο τα κομμάτια που θα χρειάζεται να μάθεις.

 

5. ΑΚΟΥ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Πολλές φορές υπάρχει η περίπτωση να χρειάζεται να μάθεις κομμάτια τα οποία σου είναι γνωστά και τα ξέρεις στο περίπου αλλά σίγουρα θα χρειάζεται να μάθεις και κομμάτια που δεν έχεις ξανακούσει. Αφού λοιπόν έχεις φτιάξει την λίστα σου άκου τα κομμάτια χωρίς να παίζεις. Απλά άκου τα. Στα κομμάτια που ήδη γνωρίζεις, σίγουρα θα ακούσεις πράγματα τα οποία δεν τα είχες παρατηρήσει παλιότερα και θα αρχίσεις να γίνεσαι πιο οικίος με τα νέα κομμάτια. Το να εισάγεις στο υποσυνείδητο σου ενορχηστρώσεις, στοίχους, αρχή, μέση και τέλος είναι ένα τεράστιο βήμα. Επίσης και πάρα πολύ σημαντικό σε αύτο το στάδιο κάτι το οποίο κάνω είναι μια γρήγορη σκέψη για το τι θα χρειαστώ απο γενικούς ήχους. Συνήθως έχω σαν βασικό κανόνα να ετοιμάζω στο Kemper μου 5 Banks με διαφορετικούς ήχους: Clean – Crunch – Distorted – Solo Crunch με Delay boosted 2 Db  – Solo Distorted με Delay boosted 2 Db. Από εκεί και πέρα προσαρμόζω διάφορα εφέ σε αυτές τις μπάνκες ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθε κομματιού.

 

6. ΒΑΛΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Γενικά, προτιμώ να ξεκινάω με το να μαθαίνω τα πιο δύσκολα κομμάτια και να αφήνω τα εύκολα ή πράγματα που ήδη μπορεί να ξέρω προς το τέλος. Οπότε το καλυτέρο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε ένα στυλό και να σημειώσετε στην λίστα σας, ποιά είναι τα ποιο δύσκολα κομμάτια.

 

ΕΚΜΑΘΗΣΗ

 

1. ΜΆΘΕ ΤΑ ΚΟΜΜΆΤΙΑ ΈΝΑ - ΈΝΑ

Καμία φορά είναι πιο εύκολο να σκέφτεσαι ότι έχεις να μάθεις λιγότερα και απλά να το κάνεις. Ξεκίνα με το πρώτο κομμάτι και μελέτησε το μέχρι να νιώθεις σίγουρος και μετά προχώρα στο επόμενο. Αυτό θα σε πειθαρχήσει περισσότερο και θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και ότι κατάφερες κάτι.

 

 2. ΤΑ OKTΩ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ!

ΜETER: Πολλές φορές οι μουσικοί μαθαίνουμε κομμάτια χωρίς καν να γνωρίζουμε ποιό είναι το μέτρο του κομματιού. Είμαι θερμός υποστηρικτής του να ξέρεις ποιός είναι ο παλμός του κομματιού που μαθαίνεις πριν ξεκινήσεις να μαθαίνεις νότες, licks, riffs, μελωδίες κτλ. Πρέπει να ξέρεις τι μετράς. Αν δεν μπορείς να μετρήσεις στο κομμάτι δεν μπορείς να το μάθεις σωστά.

PITCH: Βρες τον τόνο του κομματιού. Αν ξέρεις την τονικότητα του κομματιού αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις τις υπόλοιπες νότες που περιέχει το εισαγωγικό ριφ, το κουπλέ, το ρεφραιν κτλ.

RHYTHM & FEEL: Όταν λέω ρυθμό εννοώ τον ρυθμικό μοτίβο του κάθε ριφ του κομματιού. Υπάρχουν εκατομμύρια ρυθμοί. Αυτό νομίζω είναι το κλειδί για να μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τι είναι αυτό που καλείσαι να μάθεις να παίζεις. Για την ακρίβεια πριν ασχοληθείς με τις νότες θα πρέπει να δεις πως ο ρυθμός δουλεύει με το μέτρο του κομματιού. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτό το βήμα να ασχοληθείς και με το feel του ρυθμού που παίζεις. To feel ενος κομματιού δεν το καθορίζουν μόνο τα drums. Συγκεκριμένα καθορίζεται απο 5 διαφορετικά στοιχεία που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους:

1)Τέμπο: πόσο γρήγορο ή αργό είναι το κομμάτι

2)Ο βασικός ρυθμός του κομματιού: δηλαδή το βασικό beat των ντραμς

3)Ο ρυθμός των οργάνων: ποιό είναι το βασικό ρυθμικό μοτίβο των ριφ

4) Ρυθμικές ιδέες απο την μελωδία: πως κινείται η μελωδική γραμμή της φωνής μέσα στο κομμάτι

5) Αρμονικός Ρυθμός: η συχνότητα δηλαδή με την οποία αλλάζουν οι συγχορδίες του κομματιού

SONG FORM: Μπορούμε να παίζουμε ένα lick η ενα riff όλη μέρα, αλλά αν δεν ξέρουμε ποιο riff παίζουμε στο κουπλέ, ποιο στο ρεφραιν ή πόσους κύκλους διαρκεί το κουπλέ για να πάμε στο ρεφραίν όλα τα προηγούμενα δεν έχουν κανένα νόημα. Ίσως αυτό το βήμα είναι και το πιο σημαντικό διότι είναι αυτό το οποίο μπορεί να σε εκθέσει όταν παίζεις με άλλους μουσικούς. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράψουμε σε ένα χαρτί την δομή του κομματιού (Intro, Verse, Chorus, Bridge, Solo, Chorus, Outro) και το πόσο διαρκεί το κάθε μέρος. Προσωπικά κάτι που με βοηθάει πολύ οταν θέλω να δω πόσο διαρκεί το κάθε μέρος του κομματιού είναι να μετράω τους κύκλους του και όχι τα μέτρα του. Όταν λέω κύκλο εννοώ που ξεκινάει και που τελειώνει ένα ριφ, αυτό είναι ένας κύκλος. Αυτό είναι πιο εύκολο από το να μετράς πόσα μέτρα είναι πχ το κουπλέ και να πρέπει να παίξεις κιόλας.

SING YOUR PARTS: Έχω παρατηρήσει ότι με βοηθάει ιδιαίτερα πολύ να μάθω κάτι όταν τραγουδάω τα μέρη μου ακούγωντας παράλληλα το κομμάτι. Με αυτόν τον τρόπο περνάει καλύτερα στο υποσυνείδητο μου και καταφέρνω σχεδόν να το μάθω χωρίς καν να έχω πιάσει στα χέρια μου το όργανο.

FIND THE PARTS ON THE INSTRUMENT: Το τελικό στάδιο. Προσπάθησε να βρείς τις νότες που τραγουδάς στο όργανο σου. Ξεκίνα με το intro του κομματιού και μόλις το έχεις καλά προχώρα στο επόμενο μέρος. Άκου το όσες φορές θέλεις μέχρι να το βρείς.

REVIEW: Αφού έκανες όλα τα προηγούμενα, τσέκαρε ξανά όλα τα μέρη του κομματιού να δεις αν όντως είναι σωστά αυτά που παίζεις.

PERFORM: Απλά go for it ! Παίξε το κομμάτι ολόκληρο όσες φορές χρειάζεται για να σου μείνει ώστε να μπορείς να το παίζεις με αυτοπεποίθηση και με το κατάλληλο attitude!

 

PRO TIP! : Όταν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω προσπάθησε να παίξεις το κομμάτι από την αρχή εώς το τέλος χωρίς την μπάντα. Με αυτόν τον τρόπο σου αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα στο υποσυνειδητό σου.

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ!

 

Music Software: Είμαστε πλέον στο 2017 και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που η τεχνολογία έχει προχωρήσει και έχουν δημιουργηθεί μουσικά προγράμματα που μας βοηθάνε να κάνουμε την δουλειά μας πιο εύκολα. Προγράμματα όπως το Riffstation, Transcribe, Amazing Slow Downer μας βοηθάνε όταν μαθαίνουμε ένα κομμάτι να κάνουμε λούπα τα μέρη του, να κατεβάσουμε την ταχύτητα τους, να αλλάξουμε την τονικότητα, μέχρι ακόμα και να απομονώσουμε τα tracks της κιθάρας , του μπάσου, των ντραμς, της φωνής.

Isolated Tracks: Στο YouTube υπάρχουν πολυάριθμα γνωστά κομμάτια όπου μπορούμε να ακούσουμε απομονωμένα τα tracks του κάθε οργάνου. Αρκεί να πατήσουμε στο search: το όνομα του κομματιού και το όργανο που θέλουμε να βρούμε πχ Killing In The Name guitars only.

Video Lessons/Tutorials: Χρήσιμα είναι επίσης κάποιες φορές να τσεκάρουμε διάφορα διδακτικά βίντεο των κομματιών. Μερικές φορές υπάρχουν τέτοια βίντεο από τους ίδιους τους δημιουργούς των κομματιών που θέλουμε να μάθουμε.

Live Videos: Ιδιαίτερα πολύτιμη βοήθεια είναι να κοιτάμε live εκτελέσεις των κομματιών που θέλουμε να μάθουμε για να δούμε πως οι ίδιοι οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τα κομμάτια τους live.

Guitar Pro Tabs: Άν πάνε στραβά τα πράγματα στα προηγούμενα βήματα η ακόμα αν ο χρόνος μας πιέζει πάρα μα πάρα πολύ τότε τα Guitar Pro Tabs είναι ο καλύτερος μας φίλος. Δεν είναι κάτι κακό. Είναι κάτι πολυ βοηθητικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω και ακόμα δυσκολευόμαστε να ακούσουμε κάποια μέρη.


Σπύρος Γεωργαντάς (Spy Das)

Ο Σπύρος Γεωργαντάς  (γεννημένος στην Αθήνα το 1993) είναι ο κιθαρίστας/τραγουδιστής των The Vulcan Itch (Rock), των Mama Sings Fire (Rock) της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, ενώ επίσης υπήρξε μέλος των Blame Kandinsky (Rock/Metal) και Citizen Jim (Rock, Experimental, Blues, Funk).
Ξεκίνησε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε ηλικία 14 ετών και από την ηλικία των 18 ετών καταφέρνει να γίνει επαγγελματίας μουσικός έχοντας στο ενεργητικό του πολυάριθμες μουσικές εμφανίσεις και συνεργασίες με τους: