10 μουσικές παραγωγές που πρέπει να παρακολουθήσουμε τώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι!

Friday, April 24, 2020 - 11:45
Ζητήσαμε από τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη να μας προτείνει 10 μουσικές παραγωγές που πρέπει να παρακολουθήσουμε τώρα που βρισκόμαστε στο σπίτι! Παρακάτω θα βρείτε τις 10 προτάσεις του για συναυλίες και μουσικά ντοκιμαντέρ.

1. Θα ξεκινήσω με κάτι λίγο διαφορετικό. Όλες οι συναυλίες της φιλαρμονικής του Βερολίνου διατίθενται σε μια πλατφόρμα συνδρομητική που όμως τώρα προσφέρεται δωρεάν. Link
2. Chasin Trane, Netflix. Ένα εκπληκτικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του John Coltrane.
3. West Side Story, ταινία. Είναι το μιούζικαλ των 10 όσκαρ. Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπει κανείς πώς αποτυπώνεται τόσο ταλέντο σε μία μικρή οθόνη.
4. Horace Parlan -Jazz Documentary, Youtube. Η ζωή κι ο τρόπος που προσεγγίζει τη μουσική ένας εκπληκτικός πιανίστας, που υποφέρει από πολιομυελίτιδα. Ένα ντοκιμαντέρ πυξίδα σε όσους χάνουν το δρόμο μέσα στην υπερπληροφόρηση και την ναρκισσιστική, σχεδόν, μανία στην τεχνική.
5. Some Kind of Monster, Metallica documentary. Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που μας φέρνει αντιμέτωπους με τις σχέσεις και πώς αυτές επηρεάζονται μέσα στο χρόνο.
6. Wynton Marsalis Music of Sidney Bechet (Jazz in Marciac 2009). Είναι μια από τις all time αγαπημένες μου συναυλίες.
7. Stravinsky - Le Sacre du printemps - The Rite of Spring - rehearsal - Leonard Bernstein. Μουσικό ντοκιμαντέρ με τις πρόβες της Ιεροτελεστίας της άνοιξης, ενός από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γραφτεί στην ιστορία της μουσικής. Αξίζει να σημειωθεί πόσο αποτυπώνεται το μεγαλείο και το ταμπεραμέντο του εξαίσιου διευθυντή ορχήστρας Leonard Bernstein, ο οποίος αποκωδικοποιεί το έργο.
8. Pink Floyd Live at Pompeii 1972. H μπάντα που με επηρέασε το μέγιστο στη μουσική μου εφηβεία, σε ένα κλασικό αγαπημένο live. Μια εποχή κι ένα χρώμα που σου επιβάλλεται από την πρώτη στιγμή.
9. Συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι στον συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου. 1985 (YouTube). Δύο μεγάλοι συνθέτες κουβεντιάζουν. Είναι η πλέον σημαντική συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι, πλήρως κατατοπιστική για τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής του.
10. Miles Davis Birth of the Cool, Netflix. Η ζωή του Jazz Θρύλου που καθόρισε την πορεία της Jazz με τη μουσική ιδιοφυΐα του.

 


Αλέξανδρος Κτιστάκης

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Master's Degree στη Μουσική ερμηνεία από το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σπούδασε στην Αθήνα μοντέρνα μουσική με κατεύθυνση jazz performance στα drums. Έχει συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο jazz σχολών I.A.S.J. στο Berklee College of music. Έχει κάνει ιδιαίτερα μαθήματα με τους Ron Savage, Ralph Peterson, Lee Pierson, Antonio Sanchez.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.