Καριέρα ή οικογένεια;

Saturday, November 21, 2020 - 11:00
Καριέρα ή Οικογένεια
 
Ας ξεκινήσουμε με το ότι, στην πραγματικότητα, δεν τίθεται το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια για όποιον θέλει να τα συνδυάσει. Η αφοσίωση και στα δύο είναι που τρέφει την ψυχή και την καθημερινότητα, κάνοντάς τα να αλληλοσυμπληρώνονται.
 
Θα μιλήσω με βάση τη δική μου περίπτωση, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έκανα, ώστε να ενθαρρύνω τον εαυτό μου να επανέλθει στον εργασιακό στίβο, ως νέα μητέρα, χωρίς φόβο κι ενοχές.
 
Αγαπώ τη μουσική και τη φύση της δουλειάς μου, όπως εξίσου λατρεύω την οικογένειά μου και το νέο μέλος της, που ήρθε να συμπληρώσει την ευτυχία της σχέσης και να αλλάξει τη ζωή μας, σίγουρα προς το καλύτερο.
 
Η μητρότητα ήρθε από επιλογή κι εντελώς φυσικά στα 29 μου, μετά από έξι χρόνια σχέσης. Για ένα διάστημα υπήρξε η σκέψη να καθυστερήσουμε τον ερχομό του παιδιού λόγω δουλειάς αλλά με τον καιρό εξαλείφθηκε, μιας που πάντα κάτι θα προέκυπτε στη ζωή μας και η τέχνη είναι, ούτως ή άλλως, πάντοτε παρούσα. Οποιαδήποτε αναβολή δε θα είχε κάποιο ουσιαστικό νόημα, αφενός διότι κανείς δε μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον και αφετέρου, κανένας φιλόδοξος επαγγελματίας δεν επαναπαύεται ποτέ στη δουλειά του, οπότε το "πρόβλημα" θα διαιωνιζόταν. 
 
Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο που γεννιέται το πιο όμορφο πλάσμα στον κόσμο μου κι αλλάζει όχι μόνο την καλώς εννοούμενη ρουτίνα μας, αλλά και τον τρόπο σκέψης μου. Το δέσιμο είναι μεγάλο και η μέρα του πρώτου αποχωρισμού λόγω καθηκόντων, φτάνει πολύ σύντομα.
 
Τι θα πρότεινα να κάνεις με βάση τη δική μου εμπειρία:
 
⦁ Αποδέξου τη νέα συνθήκη, μην τη δραματοποιείς και συμφιλιώσου με τη φύση της. 
 
⦁ Οργάνωσε το χρόνο σου με ψυχραιμία και με την παραδοχή πως, από δω και στο εξής, νεκρός χρόνος δεν υπάρχει και αυτό έχει και τη θετική του πλευρά. Μείνε σε εγρήγορση. 
 
⦁ Σεβάσου τα θέλω σου. Είσαι μητέρα και εξυπηρετείς ανάγκες,  αλλά εξακολουθείς να έχεις κι εσύ τις δικές σου.
 
⦁ Βάλε προτεραιότητες, οι οποίες θα σε οδηγήσουν σε πιο σωστές και συνειδητές επιλογές.
 
⦁ Διεκδίκησε περισσότερα και νιώσε πιο σίγουρη για τον εαυτό σου.
 
⦁ Μην κάνεις υπερβολές και διατήρησε μία ισορροπία τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι σου.
 
⦁ Πέρνα εποικοδομητικό χρόνο με τον άντρα και το παιδί σου, γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω.
 
⦁ Έχε για σύμμαχο τον πατέρα του παιδιού σου. Το περιβάλλον γενικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, πόσο μάλλον όταν έχεις την αμέριστη στήριξη του συντρόφου σου. Άστον να σε βοηθήσει.
 
⦁ Μοιράσου τις ανησυχίες σου με άλλες εργαζόμενες μαμάδες. Είναι πολύ ανακουφιστικό μερικές φορές, ακόμα και σε άλλα θέματα.
 
⦁ Πάρε το παιδί σου στη δουλειά, αν το επιτρέπει η εργασιακή σου στέγη. Εγώ έχω ως παράδειγμα τη μαμά μου, που με έπαιρνε μαζί της στο ωδείο που δίδασκε πιάνο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αγάπη μου για τη μουσική.
 
⦁ Γυμνάσου.
 
⦁ Μην παραμελείς τα χόμπι σου.
 
⦁ Σκέψου πως δεν είσαι η μοναδική εργαζόμενη μητέρα.
 
Και πάντα να θυμάσαι πως σκοτεινές στιγμές σίγουρα θα υπάρχουν. Μην προσπαθείς να φαίνεσαι πάντα η τέλεια μαμά, σύζυγος, κόρη, νύφη, αδερφή, φίλη. Απόλαυσε τους ρόλους σου και νιώσε όμορφα μέσα σ’αυτούς. Μην ξεχνάς πως για να είναι ευτυχισμένο ένα παιδί, οφείλεις πρωτίστως εσύ να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου αλλά και την ίδια τη ζωή!
 

Αλεξάνδρα Κόνιακ

  • Η Αλεξάνδρα Κόνιακ γεννήθηκε το 1990.
  • Σπούδασε κλασικό βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Σιωρά, με καθηγητές τους Ζερμένα Ιωαννίδου και Γιάννη Κεκεδάκη.
  • Πήρε πτυχίο Μοντέρνου Τραγουδιού από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας (2012), υπό την καθοδήγηση της σοπράνο Άννας Αλεξοπούλου.
  • Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Stavento (2008-2009) και συμμετείχε στο δίσκο «Σήμερα το γιορτάζω» (χρυσό) και στα Mad Video Music Awards (βραβείο Hip Hop).